7. Regionalna konferencija edukatora- “U riječima je moć!”

Već sedmu godinu za redom, Centar za obrazovne inicijative Step by Step organizuje Regionalnu konferenciju edukatora/ica, na kojoj se okupilo skoro 300 učesnika/ca iz šest zemalja Regiona, kako bi zajednički učili i promovisali najbolju nastavnu praksu.
Na Konferenciji, od 18. do 21.08.2015. godine u Etno selu “Stanišići” kod Bijeljine, učesnici su imali agendu sa mnoštvom praktičnih radionica, mini škola, i puno novih ideja o tome kako razvijati kreativnost i kritičko mišljenje kod djce koristeći moćno sredstvo – jezik. Više o konferenciji na www.sbs.ba/7-konferencija.

Zahvaljujemo se CIP Centru-u koji je Čika Bocu pozvao da uzme učešća u prezentovanju akcije Povratka u školu i predstavljanje priručnika za nastavnike, kao produkt rada sa MPIO (Mreža prijatelja inkluzivnog obrazovanja- www.mpio.rs). Ranije smo već pisali o ovom našem projektu na linku Povratak u školu.

Naš izbor je bila mala škola Forum teatra. Forum teatar me je očarao i potpuno me kupio.  Biti aktivan, kreativan, uklopiti se sa potpunim strancima i prepustiti se, poslati poruku, staviti se u tuđe cipele, bolje razumeti “potlačenog”. Mogućnost intervencije iz publike i kroz igru nuđenja drugog rešenja za jednu životnu (realnu) situaciju, je nešto što nudi toliko mnogo mogućnosti za promene. Sasvim sigurno ćemo u naše aktivnosti sa decom i mladima uvrstiti i Forum teatar.

Forum teatar aktivno uključuje i glumce i publiku i na taj način pomaž e da se razume problem iz mnogo različitih perspektiva. To je dobra priprema za mlade i decu da preuzmu akciju u realnim životnim situacijama. Ujedinjene nacije proglasile su Forum teatar “zvaničnim sredstvom za socijalne promene”.

Hvala na prilici da budemo deo ove konferencije!