Podrška porodici

Uvek je šok kada saznate da mlada osoba u vašoj porodici ima rak, ali učenje o raku i pružanje podrške može sprečiti osećaj bespomoćnosti.

Suočavanje sa rakom

Ako je vašem rođaku, unuku ili unuci dijagnostikovan rak, može biti teško znati kako da odgovorite. Verovatno ćete se boriti sa mnogo različitih emocija – zbunjenost, strah, bes, tuga. Saznanje malo više o raku može pomoći. Ali često je najkorisnija stvar – za vas i vašeg rođaka – jednostavno biti tu kada ste potrebni.

 

Rak: osnove

Na ovom sajtu ima puno informacija o različitim vrstama raka i različitim tretmanima. Ali za početak, evo osnova:

  • Rak je bolest zbog koje ćelije u telu deluju nenormalno
  • Uzrok većine karcinoma je nepoznat – i ništa što je vaš rođak uradio nije izazvalo rak
  • Mnogi kanceri se mogu izlečiti, a tretmani raka postaju sve bolji
  • Neki od tretmana imaju neželjene efekte – stvari kao što su gubitak kose, osećaj umora sve vreme, bolest i gubitak ili debljanje
  • Lečenje može trajati od nekoliko meseci do nekoliko godina

Ne možete dobiti rak od drugih ljudi.
Saznajte više o vrstama raka i tretmanima raka.

Kako možete pomoći?

Verovatno želite da pomognete svom rođaku, ali možda ne znate kako. To je sasvim normalno. Uvek ih možete pitati da li im nešto treba (iako može biti teško tražiti pomoć, pa pokušajte da budete strpljivi ako se ponekad iznerviraju).

I možete pokušati da uradite nekoliko od ovih jednostavnih stvari:

  • Provedite vreme sa njima
  • Prijateljsko lice može biti veoma moćna stvar, pa se dogovorite da svratite i pozdravite se ili izađete na kafu.
  • Pričajte o normalnim stvarima

Kada čujete šta se dešava u vašem svetu, vaš rođak može da se odmori od razmišljanja o raku.

Postavljajte pitanja
To je najbolji način da saznate šta se dešava i da razumete o čemu vaš rođak rado priča. Samo zapamtite da im ponekad možda neće da razgovaraju.

Perite ruke
Možda je veća verovatnoća da će vaš rođak dobiti infekciju tokom lečenja raka – a pranje ruku smanjuje rizik od širenja infekcije.

Pričajte o svojim osećanjima
Zaista je teško videti nekoga koga volite kako prolazi kroz lečenje raka, zato pokušajte da ne zatvarate svoja osećanja. Razgovor o svojim osećanjima sa prijateljima, porodicom, kolegama ili savetnikom može vam pomoći da se nosite sa tim.

Kako ne gušiti i ne smarati

Lako je postati previše zaštitnički nastrojen kada neko do koga vam je stalo ima rak. Ali – rak ili bez raka – vaš rođak je još uvek mlada, nezavisna osoba koja pokušava da shvati ko je. Tako da možda neće želeti da pokušavate da uradite sve za njih.

U stvari, bez obzira da li ste baka i deda ili rođak, tetka ili ujak, ponekad zaista možete pomoći tako što ćete porazgovarati sa mamom, tatom, bratom ili sestrom vašeg rođaka ako su oni previše zaštitnički nastrojeni.

A pošto rak može biti posebno stresan za užu porodicu, možda ćete želeti da pomognete tako što ćete provesti vreme sa svojim rođakom dok ostatak porodice neko vreme radi svoje.

Čuvajte se Gugla!

Saznati više o raku može biti zaista dobra ideja. To znači da znate više o tome šta možete očekivati i o tome kroz šta prolazi vaš rođak.

Ali pre nego što otvorite telefon i pritisnete Google, ne zaboravite da pažljivo kliknete. Postoji mnogo dobrih informacija, ali ima i mnogo zastrašujućih priča – i lako je biti uvučen u priče zastrašivanja i izbezumiti se.

Doktori će rado preporučiti sajtove kojima možete verovati. Uključili smo i korisne veze na ovoj veb lokaciji. I zapamtite da je rak kod svih drugačiji – tako da je najbolji način da saznate šta se zaista dešava je da razgovarate sa svojim rođakom ili njihovim lekarima.