Tvoje telo tokom lečenja

Teško je ne uticati na promene u načinu na koji vaše telo izgleda, oseća se ili radi tokom lečenja raka.

Ako izgledate drugačije, možda ćete se osećati manje samopouzdano, ili samosvesnije, ili stidljivo, ili samo ljuto što vam telo ne funkcioniše ili izgleda kao nekada. Sva ova osećanja su sasvim normalna – ali pokušajte da zapamtite da, čak i ako se vaše telo promeni, vi ste i dalje vi.

Možda nije samo način na koji vaše telo izgleda drugačije. Neki tretmani protiv raka mogu uticati na vašu plodnost. Čak i ako su vam deca poslednja stvar na umu trenutno, za nekoliko godina možda ćete se osećati drugačije.

Postoji mnogo stvari koje možete učiniti da biste sebi pomogli da se osećate bolje u svom telu. Možda vam se čini čudnim razmišljati o tome da ostanete zdravi ako već živite sa rakom, ali briga o sebi sada može napraviti stvarnu razliku u načinu na koji se osećate o sebi. Dobro jedenje i vežbanje kada osećate da to može da vam pomogne i pokušajte da učinite sve što možete da biste se dovoljno naspavali. Provođenje dosta vremena sa ljudima koji znaju da je ono ko ste – a ne kako izgledate – ono što je zaista važno, može napraviti stvarnu razliku.

Saznajte više o tome kako se vaše telo može promeniti i kako sebi možete da dobijete podršku i podršku.

Više možete da pročitate u donjem vodiču: