7 načina kako da se izborite sa anksioznošću

Anksioznost skeniranja – ili „nemirnost“ – opisuje anksioznost, zabrinutost, strah ili uznemirenost koje biste mogli da osetite uoči skeniranja ili rezultata skeniranja.

Ova vrsta anksioznosti je zaista razumljiva. Medicinski pregledi mogu biti nepoznati i neprijatni, a čekanje na rezultate može biti vreme neizvesnosti. Ove emocije i sve druge koje bi se mogle pojaviti su potpuno validne.

“Tokom poslednjih šest godina, imao sam mnogo skeniranja. Od MR do ​​rendgenskih snimaka, i CT do ultrazvuka, imao sam malo obilaska univerzuma skeniranja! Ono što mi je najviše pomoglo je prepoznavanje kako se osećam uoči skeniranja ili rezultata skeniranja, dajući sebi do znanja da su te emocije potpuno validne, a zatim razmišljam o tome šta bi moglo da pomogne.”

Skeniranje

1. Razmislite o zvučnoj podlozi za skeniranje
U nekim bolnicama je moguće slušati muziku dok imate skeniranje. Za mene, slušanje neke od moje omiljene muzike dok imam skeniranje pomaže mi da se opustim.

2. Priprema liste za reprodukciju takođe može biti od pomoći da odvrati pažnju pre skeniranja.

Da biste pripremili svoju listu pesama za skeniranje, ponesite CD sa nekim od svojih omiljenih pesama ili izaberite izbor svojih omiljenih pesama i preuzmite ih na svoj telefon. Neki bolnički skeneri mogu da se reprodukuju samo sa telefona, a neki samo sa CD-a, tako da može biti korisno doneti oba.

3. Planirajte kako doći do skeniranja
Uvek se staram da znam u koje vreme treba da odem od kuće i kojim putem da stignem do svojih skeniranja. Smatram da ovo zaista pomaže da se ukloni deo stresa i anksioznosti od dana skeniranja.

Ako postoji nešto što treba da se pripremite – kao što je pismo o terminu za skeniranje – ovo možete ostaviti pored ulaznih vrata, tako da ne zaboravite.

Ako vozite, uverite se da znate gde da parkirate. Proverite na veb stranici bolnice adresu parkinga.

Ako idete javnim prevozom, proverite kojim putem da idete. Ako je moguće, može biti zaista korisno kupiti karte za autobus ili voz na mreži pre dana skeniranja.

4. Obavestite svoj medicinski tim ako imate bilo kakvu posebnu zabrinutost
Razgovor sa svojim medicinskim timom je najbolji način da izrazite zabrinutost u vezi sa skeniranjem. Na primer, mogu da vam kažu koliko će dugo skeniranje trajati.

Vi ste taj koji prolazi kroz skeniranje, tako da su vaše brige bitne. Imate potpuno pravo da pitate svoj medicinski tim o svim brigama koje imate, a njihovi odgovori mogu pomoći da se oslobodite anksioznosti.

5. Razmislite o svom opuštanju nakon skeniranja
Nakon skeniranja, zaista volim da radim nešto opuštajuće da mi pomogne da se oslobodim stresa.

Skeniranje može uključivati dugo mirno sedenje, tako da zaista volim da idem u šetnju posle.

Često otkrijem da su moji pregledi zakazani usred dana, tako da može biti dobra ideja da posle uzmete hranu. Ovo mi daje malo energije, a takođe mi daje priliku da sednem i dozvolim svojim osećanjima da potonu.

Može biti iznenađujuće koliko je skeniranje emocionalno zamorno, tako da je veoma važno da se opustite nakon toga.

2. Rezultati

Čekanje na rezultate skeniranja može biti zaista teško. Često ne primećujem koliko sam zabrinut zbog rezultata, pa smatram da je zaista korisno da razmislim o tome i primetim kako se osećam nekoliko dana pre zakazivanja rezultata, kako bih mogao da priznam svoja osećanja.

6. Javite se ako vaši rezultati kasne
Ponekad su moji rezultati skeniranja odloženi, što može povećati moju anksioznost. Ako se to dogodi, može biti od velike pomoći da stupite u kontakt sa svojim medicinskim timom kako biste im rekli da ste uznemireni, jer će možda moći da vam pomognu.

7. Budite iskreni prema sebi o tome kako se osećate
Tokom čekanja i nakon dobijanja rezultata, bilo mi je od velike pomoći da priznam svoja osećanja – bilo da uključuju anksioznost, strah ili čak i ako nisam toliko zabrinut. Skeniranje je teško proći, tako da može izazvati mnoga osećanja. Može biti zaista korisno da zastanete i podsetite se da su ova osećanja validna.

Imajte nekoga sa sobom kada dobijete svoje rezultate
Kada dobijem rezultate, vodim nekoga sa sobom, obično jednog od mojih roditelja. Ako sa sobom povedete nekoga kome verujete, to znači da ćete posle imati nekoga sa kim možete da provedete vreme.

Bilo da pričate o rezultatima, nečem drugom ili uopšte ne pričate, posedovanje ove kompanije može biti od velike pomoći nakon što dobijete rezultate.

Bez obzira na to šta rezultati pokazuju, emocionalno je iscrpljujuće primiti ih, tako da je imati nekoga ko će vas podržati — člana porodice ili prijatelja — neprocenjivo.

Nadamo se da će se ovi saveti pokazati kao korisne ideje za upravljanje anksioznošću skeniranja, ali najvažnije je razviti tehnike koje rade za vas. Među njima, biti ljubazan prema sebi je broj jedan.

Ako ste mlada osoba koja prolazi kroz rak i osećate da se borite sa svojim mentalnim zdravljem, razgovarajte sa svojim kliničkim timom, medicinskom sestrom za tinejdžere protiv raka ili koordinatorom podrške mladima. Oni će učiniti sve što mogu da vam pomognu, što može uključivati upućivanje na stručnu podršku.