Odnosi i veze posle lečenja

Može biti teško upravljati odnosima, ali se mogu promeniti tokom i nakon dijagnoze raka. Pročitajte više o tome kako da upravljate odnosima sa porodicom, prijateljima ili partnerom nakon lečenja raka.

 • Odnosi se mogu promeniti tokom i nakon lečenja raka. Ovo je normalno – prošli ste kroz mnogo toga
 • Možda ćete otkriti da su stvari drugačije sa vašom porodicom – možda ne provodite toliko vremena sa roditeljima ili se češće viđate sa braćom i sestrama
 • Možda se osećate kao da nemate toliko zajedničkog sa svojim prijateljima ili da ste propustili mnogo toga
 • Vi i vaš partner možete imati različita osećanja o vašoj budućnosti, sa novim prioritetima i ciljevima

Upoznavanje sa nekim novim može biti zastrašujuće, ali ne brinite. Nema žurbe.
Razgovor o tome kako se osećate kada se stvari osećaju drugačije uvek je dobro mesto za početak.
Veze mogu biti teške stvari za upravljanje u najboljem trenutku, tako da se mogu osećati sasvim drugačije nakon što ste imali rak.

Ljudi koji su vama bliski možda se osećaju isto. I kao rezultat toga, vaši odnosi mogu početi da se menjaju.

Porodični odnosi

Možda ćete otkriti da se vaša porodica bori da se vrati u normalu (šta god to bilo).

Tokom lečenja, vi i vaša porodica ćete se prilagoditi vašoj novoj stvarnosti. Tvoji roditelji su možda ponovo postali tvoji staratelji i možda će ih biti teško pustiti.

Možda vam je trebalo više podrške nego što ste navikli, a sada ste spremni da ponovo imate više nezavisnosti.

Tvoji roditelji su ti možda posvetili više pažnje nego tvoja braća i sestre. Vaša braća i sestre su možda morali da rade više po kući. I tako dalje i tako dalje.

Sada je vaše lečenje završeno, a otkrivanje kako će stvari biti od sada može biti komplikovano. Može vam ostaviti osećaj kao da plešete jedno oko drugog dok pokušavate da vratite svoju nezavisnost i svi pokušavaju da se prilagode.

Dobar je trenutak da eksperimentišete sa tim ko šta radi i da budete iskreni o tome kako se osećate. Pokušajte i saznajte šta najbolje odgovara svima i kako najbolje podržavati jedni druge.

Odvojite vreme da slušate ljude oko sebe (to je dobra ideja dok radite kroz sve svoje veze). Uskoro ćete shvatiti šta je sada normalno.

Prijateljstva posle raka

Možda ste ostali bliski sa svojim prijateljima tokom lečenja raka, tako da oni znaju šta vam se dogodilo, znate šta su radili, i svi ste se ponovo uklopili, sada možete da provedete više vremena sa njima.

Ali ponekad to nije tako jednostavno. Možda osećate da ste propustili stvari ili da ne možete da se povežete sa svojim prijateljima kao nekada. Možda se osećate kao da ste odrasli brže od njih ili da su vas ostavili iza sebe.

Ili možda njihovi problemi i brige sada izgledaju pomalo trivijalno, pa smatrate da ste manje zainteresovani da čujete o njima.

Ako su neka prijateljstva postala teška, možda ćete primetiti da stvari postepeno postaju manje napregnute kada se tretman završi. Provoditi više vremena sa ljudima i raditi stvari koje ste uvek radili može pomoći svima da se osećaju ugodnije.

Ali može biti da neka prijateljstva više ne funkcionišu. I to se dešava – rak ili ne rak.

Ako otkrijete da ste zainteresovani za nove stvari, možda biste želeli da pokušate da upoznate nove, istomišljenike – možda tako što ćete se pridružiti lokalnom klubu ili timu ili se povezati sa ljudima na mreži.

I pokušajte da ne brinete. Čak i ako vam se čini da se mnogo toga sada menja, uskoro ćete dobiti bolju predstavu o tome do čega vam je stalo i sa kakvim ljudima želite da se družite. Samo dajte sebi malo prostora i vremena.

Vi i vaš partner posle raka

Ako ste bili sa nekim tokom lečenja, možda ćete i dalje smatrati da su stvari pomalo čudne.

Ne brinite – to se dešava. Baš kao i kod vaše porodice i prijatelja, sve je u vezi sa prilagođavanjem.

Trebalo bi da se već dobro poznajete, pa pričajte o svemu što vam je čudno. Možda niko od vas nije proveo mnogo vremena razmišljajući o tome šta će se dogoditi.

Čak i ako ste ranije razgovarali o budućnosti, situacija može izgledati drugačije kada ta budućnost zaista stigne, tako da je važno da oboje uradite ono što sada želite.

Kada se osećate spremni, moglo bi vam pomoći da razgovarate o:

 • Bilo šta novo što želite da uradite u budućnosti
 • Sve oko čega ste zbunjeni ili želite pomoć
 • Kako se sada osećate u vezi sa svojom vezom
 • Kako biste oboje želeli da se vaša veza razvija

To može zvučati prilično zastrašujuće, ali može biti i uzbudljivo. Na kraju krajeva, ovo je vaša prilika da počnete da razmišljate o svim stvarima o kojima ste možda ranije bili previše nervozni ili ometeni da biste razmišljali.

Upoznavanje sa nekim novim nakon raka

Pokušaj da započnete novu vezu je često zastrašujući. Ako je rak uticao na način na koji izgledate ili vam je dao samopouzdanje ili samopoštovanje, može izgledati još teže.

Iako nikada ne znate kada biste mogli da naletite na svog savršenog partnera, ako želite da upoznate nekog novog, moglo bi vam pomoći da:

 • Pridružite se lokalnim grupama ili klubovima, posebno ako se u poslednje vreme niste družili sa mnogo novih ljudi
 • Pridružite se usluzi za sastanke na mreži (ali obavezno sledite savete o tome kako da se zaštitite)
 • Razgovarajte sa drugim ljudima koji su imali rak o tome kako su upoznali ljude nakon tretmana
 • Fokusirajte se na bilo šta pozitivno što je proizašlo iz vašeg tretmana – možda se osećate jačim ili više cenite ljude
 • Razgovarajte sa prijateljima, porodicom ili profesionalcem – poput psihologa ili savetnika – ako vam nešto smeta

Ako je vaš tretman uticao na vašu plodnost, možda ćete biti zabrinuti da kažete ljudima o tome. Ali nema žurbe. Ako sretnete nekoga i vreme vam odgovara, objasnite situaciju i razgovarajte o tome šta to znači – i zapamtite da uvek možete razgovarati sa svojim lekarima i o tretmanima plodnosti.