Dugoročne posledice lečenja

Postoji šansa da i dalje imate neželjene efekte dugo vremena nakon završetka lečenja. Ovo se ne dešava svima i ne znači da se vaš rak vratio. Pročitajte više o različitim vrstama kasnijih neželjenih efekata io tome kakva vam je podrška dostupna.

  • Postoji šansa da i dalje imate neželjene efekte nakon završetka lečenja
  • To ne znači da se vaš rak vratio
  • Oni su uzrokovani raznim stvarima, uključujući tip lečenja koji ste imali
  • Uvek razgovarajte sa svojim timom sa lečenja ako se suočavate sa neželjenim efektima

Ovo se ne dešava svima i ne znači da se vaš rak vratio. Ali ako vam se to ipak dogodi, može biti ozbiljno frustrirajuće.

Možda ćete čuti da se to još naziva „kasni efekti“, „kasni neželjeni efekti“ ili „dugoročni efekti“.

Dugoročni neželjeni efekti ili kasni neželjeni efekti?

Dugoročni efekti počinju tokom ili ubrzo nakon lečenja i ne nestaju u roku od šest meseci od završetka lečenja. Oni bi na kraju mogli nestati, ili bi mogli biti trajni.

Kasni efekti ili kasni neželjeni efekti su odloženi odgovor na lečenje, a možete ih dobiti posle nekoliko meseci ili čak godina nakon lečenja.

Koje god da imate i kako god ih ljudi zvali, mogu biti zaista dosadni i izgledati potpuno nepravedno. Ovde ćemo koristiti frazu „kasni neželjeni efekti“ da pokrijemo obe vrste – jer ono o čemu zaista govorimo su neželjeni efekti koji se nastavljaju nakon lečenja, bez obzira na to kada su počeli.

Zapamtite: ne dobijaju svi kasne neželjene efekte!

Šta uzrokuje kasne neželjene efekte lečenja raka?

Kasni neželjeni efekti nastaju jer neki tretmani raka, uključujući operaciju, terapiju zračenjem, transplantaciju koštane srži i neke vrste hemioterapije, mogu oštetiti kako zdrave ćelije tako i one kancerogene. Mogu se desiti i zato što ste mladi i još uvek rastete. A to može izazvati probleme za koje su potrebni meseci ili ponekad godine da se pojave.

Koji su mogući kasni neželjeni efekti lečenja raka?

Mogući kasni neželjeni efekti variraju u zavisnosti od toga koju vrstu raka ste imali, gde je bio, kako je lečen i koliko ste godina imali.

Vaš lekar bi trebalo da vas obavesti koji su efekti (ako ih ima) povezani sa vašim rakom.

I na kraju vašeg lečenja, takođe bi trebalo da dobijete rezime lečenja koji objašnjava sve potencijalne kasne neželjene efekte i daje vam do znanja na šta treba da pazite. (Ako vam nije dat jedan od ovih, raspitajte se o tome.) Takođe ćete imati redovne preglede da biste povećali šanse da stvari reagujete na vreme.

Kakva je pomoć za kasne neželjene efekte lečenja raka?

Kasni neželjeni efekti mogu biti veoma teški za rešavanje i čine da se osećate kao da nikada nećete biti slobodni od raka. Ali da biste pomogli da se identifikuju i pozabave njima što je pre moguće, važno je:

  • Razgovarajte sa svojim lekarom o tome da li ćete možda imati kasne neželjene efekte
  • Idite na svoje kontrolne preglede i recite svojim lekarima o svim problemima koje imate
  • Vodite detaljnu evidenciju o vašim tretmanima raka i vašem planu nege (a ako nemate plan nege, idite i pitajte svoje lekare i medicinske sestre o tome!) Ovo može pomoći lekarima koje ćete sresti u budućnosti, a koji nisu bili uključeni u vaše lečenje
  • Vodite računa o sebi – zdrav način života (dobro jedete, vežbate, ne pušite i tako dalje) može smanjiti uticaj kasnih neželjenih efekata
Uskoro