ŠTA DA RADIM KAD ODRASTEM?

Šta da radim kad odrastem?” je pitanje koje mnogi mladi postavljaju sebi, a kada se suoče sa rakom u detinjstvu, to pitanje može postati još dublje i složenije.

Završiti ciklus hemioterapija je budućnost za mlade koji se leče od raka. Ta budućnost se razlikuje od budućnosti njihovih vršnjaka. Oni se plaše da razmišljaju o životu na duži rok. Izgubili su osećaj odgovornosti za svoju sudbinu, poveravajući život drugima (lekari, roditelji). Projekat je fokusiran da se mladi sa rakom kreativno izraze kroz fotografije pričajući o strahovima i nadama.

Kroz radionice smo spoznali da MladiCe žele da KADA ODRASTU i dalje imaju mirni kutak gde se osećaju dobro, spokojno i smireno, jer su takve kutke morali da imaju kako bi izdržali agresivno lečenje. Nije im fokus na nekom konkretnom zanimanju i poslu. Veoma su svesni okruženja u kome se živi i veoma cene svoj lični prostor i kvalitetno provedeno vreme.

Kreirali smo prostor i vreme da izraze sebe i svoja osećaje kroz umetnički izraz kao terapijsko i ohrabrujuće iskustvo. Mladim ljudima koji su prošli kroz teške periode lečenja, suočavanje sa budućnošću može biti posebno izazovno, i na ovaj način im pomažemo da ponovno pronađu svoj identitet i osećaj kontrole nad svojim životima.

Ovim projektom istovremeno pružamo podršku i nadu mladima koji se tek suočavaju sa onkološkim lečenjem.

Projekat podržan od strane opština Palilula, Beograd.