HIPERPROLAKTINEMIJA

Neki ljudi koji su u detinjstvu lečeni od raka mogu razviti endokrine (hormonske) probleme zbog promena u funkciji u endokrinom sistemu.

Endokrini sistem je grupa žlezda koje regulišu mnoge telesne funkcije, uključujući rast, pubertet, nivo energije, proizvodnju urina i odgovor na stres. Žlezde endokrinog sistema uključuju hipofizu, hipotalamus, štitnu žlezdu, nadbubrežne žlezde, pankreas, jajnike (kod žena) i testise (kod muškaraca). Hipotalamus i hipofiza se ponekad nazivaju „glavnim žlezdama“ jer kontrolišu mnoge druge žlezde u endokrinom sistemu. Nažalost, neki tretmani za rak u detinjstvu mogu oštetiti endokrini sistem, što dovodi do raznih problema.

Hormoni su hemijski glasnici koji prenose informacije od endokrinih žlezda kroz krvotok do ćelija tela. Endokrini sistem proizvodi mnoge hormone (kao što su hormon rasta, polni hormoni, nadbubrežni i tiroidni hormoni) koji rade zajedno na održavanju određenih telesnih funkcija.

Hiperprolaktinemija je stanje koje se javlja kada u telu ima previše hormona prolaktina. Prolaktin je hormon koji luči hipofiza. Njegova glavna funkcija je da poboljša razvoj dojke kod žena tokom trudnoće i da podstakne laktaciju (proizvodnju mleka) nakon porođaja. Previše prolaktina može uticati na reproduktivni sistem, što dovodi do problema sa funkcionisanjem jajnika (kod žena) ili testisa (kod muškaraca). Kod žena, visoki nivoi prolaktina mogu izazvati galaktoreju (proizvodnju majčinog mleka od strane osobe koja ne doji) i neredovne ili odsutne menstruacije. Kod muškaraca, visoki nivoi prolaktina mogu izazvati galaktoreju i smanjen nivo testosterona što može dovesti do smanjenog libida (seksualni nagon). Kod predtinejdžera i tinejdžera, višak prolaktina može ometati normalan razvoj puberteta.

Faktori rizika za hiperprolaktinemiju

Rizik od razvoja hiperprolaktinemije nakon lečenja karcinoma kod dece je prilično nizak. Rizik je povećan kod pacijenata koji imaju zračenje hipofize u dozama od 50 Gi (5000 cGi/rad) ili više, razviju drugi tumor (obično nekancerozni) u regionu hipofize, zatrudne i koji su uzimali određene lekove i lekove (kao što su marihuana i alkohol). Retko, otkazivanje štitaste žlezde (stanje u kojem tiroidna žlezda ne luči dovoljno tiroidnih hormona) može izazvati hiperprolaktinemiju. Ispravljanje problema sa štitnom žlezdom može ispraviti visok nivo prolaktina.

Preporučeni skrining

Sva deca koja su preživela rak treba da imaju godišnji sveobuhvatni zdravstveni pregled. Ako se sumnja na hiperprolaktinemiju, uradiće se test krvi za prolaktin. Ako se otkrije problem, zdravstveni radnik može naručiti dodatne testove (kao što je CT skeniranje ili MRI mozga) i uputiti pacijenta endokrinologu (lekaru koji je specijalizovan za lečenje hormonskih problema) radi dalje evaluacije i lečenja.

Lečenje hiperprolaktinemije

Endokrinolozi mogu koristiti lekove za suzbijanje proizvodnje prolaktina. Ako se otkrije tumor, ponekad je potrebna operacija ili zračenje. Dužina i vrsta lečenja se razlikuju za svakog pacijenta i o tome treba razgovarati sa lekarom.

IzvorLate Effects of Treatment (childrensoncologygroup.org)