Testovi tokom lečenja raka

Saznajte o testovima koje biste mogli da imate tokom lečenja raka, čemu služe i kako se rade.

  • Možda ćete imati mnogo različitih testova tokom lečenja raka
  • Znajući čemu služe, može vam pomoći da se osećate opuštenije
  • Tretman kod svih je drugačiji, ali postoje neki testovi koje ćete verovatno imati
  • Ako ikada niste sigurni, možete pitati nekoga u svom kliničkom timu
    Možda ćete takođe staviti intravensku liniju, da vam olakša davanje određenih lekova

Testovi mogu postati redovan deo vašeg života kada imate rak, a saznanje šta možete očekivati može vam olakšati sve brige. Vaš medicinski tim će uvek rado odgovoriti na pitanja, ali evo osnova o nekim od najčešćih testova.

Koje testove mogu da uradim tokom lečenja raka?

Neki lekovi za hemioterapiju mogu uticati na vaš sluh, tako da ćete možda morati da uradite testove audiograma – koji ne boli – da proverite da li postoje promene.

Biopsija uključuje mali uzorak tkiva koji se uzima iz vašeg tela kako bi se mogao proučiti na znakove raka. Prethodno vam je dat lek protiv bolova ili anestetik.

Testovi krvi se koriste za praćenje crvenih krvnih zrnaca, belih krvnih zrnaca i trombocita u vašoj krvi. Krv se može uzeti pomoću igle ili posebnih epruveta koje se nazivaju linije i portovi.

Ovo uključuje uzimanje malog uzorka vaše koštane srži – sunđerastog tkiva koje se nalazi u većim kostima – da biste testirali znake raka. Prethodno vam se daje lek za ublažavanje bolova ili anestetik, a zatim se mala količina koštane srži iz vaše karlice izvlači u špric.

Skeniranje kostiju može detaljno prikazati neobične stvari u vašim kostima. Biće vam data injekcija male, bezopasne količine radioaktivnog materijala, a zatim skenirana nekoliko sati kasnije. Morate da ležite mirno dok se kamera kreće oko vas.

Koristi se za kreiranje detaljnih slika poprečnog preseka vašeg tela, CT ili CAT skeniranje obično uključuje ležanje na ravnom krevetu između pet i deset minuta dok se velika cev rotira oko vas.

Bezbolan test za proveru da li vaše srce dobro funkcioniše ako uzimate određene lekove za hemoterapiju, EKG uključuje male ravne metalne diskove koji se pričvršćuju na vaše ruke, noge i grudi kako bi se izmerili električni signali.

Lumbalna punkcija se koristi za proveru tečnosti koja cirkuliše oko vašeg mozga i kičmene moždine na rak. Nakon lokalne anestezije, lekar ili medicinska sestra će uzeti tečnost pomoću šuplje igle.

Morate da ležite potpuno mirno na ravnom krevetu unutar velike cevi u obliku cevi tokom MRI skeniranja. Koristi se za snimanje poprečnih preseka vašeg tela i može pokazati neke vrste tumora. MRI skeniranje traje 30-90 minuta i bučno je, ali ne boli.

Još jedno skeniranje koje uključuje ležanje na ravnom krevetu u kružnom skeneru, ali PET skeniranje daje detaljne 3D slike. Dobićete radioaktivnu supstancu za praćenje injekcijom ili udisanjem gasa pre PET skeniranja.

Oni se koriste tokom lečenja raka da bi se videli tumori, kosti i promene na organima i tkivima. Ne povređuju i koriste male količine zračenja da bi slikale unutrašnjost vašeg tela.

Postoji velika šansa da će vam tokom lečenja biti potrebni različiti lekovi direktno u krvotok. Umesto da imate puno injekcija, obično ćete imati umetnutu intravensku (IV) liniju. Postoji nekoliko različitih.

Hikmanova linija uključuje malu cev koja se stavlja u veliku venu blizu vašeg srca, a zatim prolazi ispod vaše kože kako bi izašla ispod vaše grudne kosti. (Imate anestetik dok je postavljen.) Lekovi vam se zatim daju u manjim epruvetama pričvršćenim za cev blizu vaše grudne kosti.

Port/Port-a-cath je sličan Hickman liniji, ali cev koja se koristi za davanje droge je ispod vaše kože. Posebna igla se koristi za davanje lekova kroz cev.

PICC linija je tanka cevčica koja se ubacuje u vašu nadlakticu i prolazi u venu blizu vašeg srca.

Kanila je mala cevčica koja se stavlja u venu vaše ruke ili ruke. Može ostati samo nekoliko dana.