Drugi samit mladih kancer survajvera Evrope u Litvaniji

II samit mladih kancer survajvera iz 23 zemlje Evrope je bio u glavnom gradu Litvanije, Vilnijusu. MladiCe Srbije su imale 4 predstavnika i to 2 iskusna člana Youth Cancer Europe (Miloš i Dušan) i dva nova člana kojima je ovo bio prvi put na evropskom okupljanju survajvera: Petra i Saša.

Domaćini su bili vrlo srdačni i predusretljivi, i pored gustog radanog rasporeda uspeli smo da malo upoznamo i ovaj divan grad. Petra: “-Dopao mi se doček domaćina, grupni obilazak grada i odlazak u kafić na ketering. Jako mi se dopao Vilnius tj. stari deo grada u kome smo bili smešteni i anđelčići koji su stajali na ulasku u grad mada ih je bilo i po čitavom gradu, njegove uske ulice, ulice sa kaldrmom, sitne radnjice sa suvenirima lutki i arhitektura katedrala i crkava kojih je bilo puno. Dopalo mi se što je Vilnis grad u kome žive različite nacije, postoji dosta različiti fakulteta a ipak i ako je pun sadržaja i dešavanja je nekako spokojan i miran grad.”

25.8. je počeo radni deo i to najpre predstavljenjem zemalja i programa ili projekata i aktivnosti koje zemlje iz kojih dolaze mladi kancer survajveri dolaze. Naše mladice su predstavile Program Povratak u školu, koji je bio poprilično zapažen od svih učesnika samita i kao primer dobre prakse koji će biti započet ili u planu i  u drugim zemljama.

26.8. je radni deo bio poprilično intenzivan uz 4 predavača. Prvi je bio Sergejus Muravjovas koji je bio zadužen za komunikaciju a bio je glavni u svojoj organizaciji koja se zalaže za transparentu internacionalnost. Drugi predavač je bio Lukas Savickas koji je bio zadužen za politiku, a bio je  savetnik glavnog ministra Litvanije. Treći i najzanimljiviji predavač bio je Jan Kraśkobavio zadužen za oblast istraživanja a po zanimanju je šef laboratorije. Jako je bila jednostavna ali efektna njegova prezentacija o ćelijama i tome kako ih bolest napada i šta se dalje dešava i koji mehanizmi sve mogu da se primene u borbi protiv bolesti. I četrvti predavač bio je Martynas Gedminas zadužen za podršku vršnjak- vršnjaku a glavni je u svom udruženju mladih doktora. Onda su predavači odgovarali na pitanja publike i kasnije smo se nakon pauze ponovo podelili u četri grupe tj. u grupu za politiku (Šarūnas Narbutas), grupa za istraživanje(Aurimas Pečkauskas)grupa za komunikaciju(Katie Rizvi) i grupa vršnjaka- vršnjaku podrška(Martynas Gedminas). Na kraju smo na osnovu svih ovih istraživanja napravili akcioni plan za 2018. godinu.

Petrin utisak: “Sve u svemu o dosta toga smo govorili na predavanjima, nije bilo dosadno, ali smo zaključili da su Čika Boca i MladiCe mnoge stvari već odavno pokrenule i da su mnogo toga uradile do sada, a da pritom ne barataju nekim velikim fondovima kao što je npr. bio slučaj sa Litvanijom. Medjutim bez obzira na to jedan od kandidata koji su se kandidovali za određena zaduženja u YCE-u bio je i naš Duća. Nije ušao u prvih pet kandidata koji su izabrani ali je nama bilo jako drago i bili smo ponosni i važni jer se i Dućino ime našlo na spisku.”

Ovakvi samiti su uvek korisni i uvek je to dragocena razmena iskustava među mladim ljudima, kao i stalno učenje i napredovanje.

Ko zna, možda sledeće godine Beograd bude domaćin.