Šta uzrokuje rak?

Rak počinje u telu kada proizvodnja ćelija krene naopako
Tumori mogu biti benigni (ne rak) ili maligni (rak)
Rak nije vaša krivica. Postoje neke stvari koje povećavaju rizike, ali postoje i mnoge stvari koje još uvek ne znamo o tome.
Šta uzrokuje pojavu raka u telu?
Naša tela se sastoje od milijardi ćelija. Moždane ćelije. Nervne ćelije. Mišićne ćelije. Koštane ćelije. Ćelije žlezde. Reproduktivne ćelije. Gde god da pogledate u ljudskom telu, naći ćete ćelije – one su naši gradivni blokovi.

Normalno, ćelije samo rastu i dele se da bi stvorile više ćelija kada su telu potrebne. Ovo održava telo zdravim, jer se oštećene ćelije brzo zamenjuju.

Ponekad, međutim, stvari krenu naopako. Nove ćelije se proizvode kada nisu potrebne, a to može izazvati razvoj mase tkiva zvanog tumor.

Šta su tumori?
Tumori mogu biti benigni ili maligni. Benigni nisu kancerogeni. Maligni su.

Benigni tumori obično rastu sporije i manje je verovatno da će se vratiti ako su potpuno uklonjeni. Vrlo retko se šire na druge delove tela, ali ako nisu u potpunosti uklonjeni, ponekad mogu ponovo da počnu da rastu nakon tretmana.

Maligni tumori obično rastu brže. Oni se razlikuju od benignih tumora, jer se ponekad mogu proširiti na druge delove tela i mogu se vratiti nakon tretmana.

A neki karcinomi, poput leukemije, uopšte ne formiraju tumore, već utiču na koštanu srž (spužvastu materiju u vašim kostima koja proizvodi krvna zrnca) ili krv.

Zašto imam rak?
Rak je mnogo stvari, ali niste vi krivi.

Sam rak je prilično čest – oko 1 od 2 osobe u Velikoj Britaniji će ga dobiti u nekom trenutku tokom svog života. Ali rak kod mladih ljudi je mnogo ređi, sa manje od 1% svih slučajeva raka svake godine koji pogađaju 13-24-godišnjake.

Stalno učimo više, ali često ne znamo tačno zašto jedna osoba dobije rak, a druga ne.

Možda ste zabrinuti zbog stvari koje ste radili, poput pušenja ili pijenja ili uzimanja droga. Ove stvari imaju veze sa rakom, ali gotovo da nema šanse da izazovu rak kod mladih ljudi.

Provođenje previše vremena na suncu može vas izložiti riziku. Kao i nezaštićeni seks, jer se HPV virus može preneti, što može biti povezano sa nekim oblicima raka.

Postoje neke stvari koje mogu povećati rizik od dobijanja raka, poznate kao „faktori rizika“. Ali iako je to zaista nepravedno, rak se može dogoditi bez očiglednog razloga.