Hirurške intervencije

Hirurgija je jedan od glavnih tretmana koji se koristi za lečenje kancerogenih tumora – bilo samostalno ili u kombinaciji sa hemioterapijom ili radioterapijom. Saznajte više o tome šta operacija raka uključuje, koliko dugo traje, neželjene efekte i koja pitanja treba postaviti.

 • Hirurgija se može koristiti za lečenje raka, bilo sama ili sa drugim tretmanima kao što su hemoterapija ili radioterapija
 • Može se koristiti za uklanjanje kancerogenih tumora ili ćelija, za smanjenje bolova ili za obnovu dela vašeg tela koji se promenio tokom lečenja
 • Vrsta operacije koju imate zavisiće od vrste raka koji ste imali
 • Možda ćete imati neke neželjene efekte nakon operacije, ali vaš tim za kliničku negu može pomoći u tome.

 

Zašto se operacija koristi za lečenje raka?

Hirurška intervencija se koristi za isecanje tumora i male količine zdravog okolnog tkiva – kako bi se osiguralo da se ukloni što više ćelija raka. Zdravo tkivo se naziva ‘margina’.

Hirurgija je lokalni tretman, što znači da cilja samo na deo vašeg tela koji je zahvaćen rakom.

Ako se vaš rak nije proširio, možda je to jedini tretman koji vam je potreban. Hemioterapija i radioterapija se često koriste nakon operacije, da ubiju sve preostale ćelije raka.

Možda ćete imati operaciju na početku lečenja, u sredini ili na kraju.

Koja vrsta operacije se koristi za lečenje raka?

Vrsta operacije koju imate zavisi od vrste raka koji imate. Vaš lekar i hirurg će vas unapred o svemu obavestiti.

Možda budete u opštoj anesteziji, što znači da spavate tokom operacije. Neki manji kanceri, na primer rak kože, mogu se ukloniti upotrebom lokalne anestezije, gde prvo umrtvljuju to područje.

Neki karcinomi se mogu lečiti operacijom sa kamerom, kada hirurg stavlja kameru u vaše telo i uklanja tumor gledanjem u vašu unutrašnjost pomoću TV ekrana i video snimka koji snima kamera. Potrebno je manje vremena da se oporavi od operacije, ali je pogodan samo za rak u blizini vašeg stomaka i karlice, a ponekad i u grudima. Ovo će biti urađeno pod opštom anestezijom, gde spavate.

Kako funkcioniše operacija raka?

Ako imate operaciju za lečenje raka, idealan ishod je da se vaš rak nije proširio i operacija uklanja tumor i sve ćelije raka.

Tkivo koje je uklonjeno tokom vaše operacije biće poslato da se pažljivo pregleda i pomoći će lekarima da odluče da li vam je potrebno dodatno lečenje.

Hirurgija se takođe može koristiti na druge načine tokom raka. Može se koristiti za smanjenje bola izazvanog uznapredovalim rakom, uklanjanjem ćelija raka koje dodiruju nerv, na primer.

Operacija se može koristiti za rekonstrukciju delova tela, poput bešike ili dojke, koji su uklonjeni tokom lečenja.

Koliko dugo traje operacija raka?

Dužina vaše operacije zavisi od vrste raka koji imate i gde se nalazi.

Vaši lekari će vas obavestiti koliko dugo će trajati i koliko će vam trebati da se oporavite.

Koji su neželjeni efekti operacije raka?

Vaši lekari će vas obavestiti o mogućim neželjenim efektima vaše operacije i kako da se nosite sa njima, ali najčešći su:

Bol
Nećete osećati bol tokom operacije, ali ćete ga možda osetiti posle. Vaše medicinske sestre će vam dati lekove protiv bolova, što će napraviti veliku razliku, a takođe ćete brzo shvatiti koje pokrete treba izbegavati. Pokušajte da se oduprete iskušenju da nastavite da testirate da biste videli da li je nešto bolje – pomaže da budete strpljivi i da svom telu date vremena da se izleči.

Modrice i otok

Dobićete modrice i otok dok vaše telo popravlja ranu nastalu operacijom. Ako se ovo ne popravi kako dani i nedelje prolaze, ili ako vaša rana krvari nakon operacije, obratite se svom lekaru.

Osećam se veoma umorno

Nakon operacije, vaše telo fokusira većinu svoje energije na zarastanje pogođenog područja. Ali zbog toga možete da se osećate umorno, pogotovo zato što ćete i dalje osećati efekat anestetika, a možda nećete ni da jedete mnogo. Dajte sebi vremena da se oporavite.

Infekcija

Vaš hirurški tim će učiniti sve što može da osigura da ne dobijete infekciju, ali to se ipak može dogoditi. Ako vam se rana zagreje ili pocrveni ili počne da curi tečnost, odmah se obratite lekaru – možda će vam trebati antibiotici.

Ne želiš hranu

Ovo je uobičajeno, ali obično prolazi za nekoliko nedelja. U međuvremenu, jedite šta možete kada vam se dopadne.

Neželjeni efekti od anestetika

Možda se osećate dobro nakon anestezije, ali oni mogu da vam urade čudne stvari. Možda ćete se osećati hladno, bolesno, umorno ili zbunjeno. Ili se možda osećate tužno, plačljivo ili uznemireno. Ovo obično prođe prilično brzo.

Pitanja o operaciji raka

Nikada se ne plašite da postavljate pitanja o svom raku. A ako ne razumete odgovore koje dobijete, nastavite da pitate dok ne razumete.

Ako vaš lekar preporuči operaciju, možda biste želeli da pitate:

 • Šta će biti uklonjeno tokom operacije?
 • Šta mogu biti neželjeni efekti i kako ih možemo smanjiti?
 • Da li postoji verovatnoća da će postojati dugoročni neželjeni efekti?
 • Šta se nadamo da će operacija uraditi?
 • Koliko će verovatno biti efikasna?
 • Kada ću moći da idem kući posle operacije?
 • Koliko vremena treba da se oporavi?
 • Da li ću morati da skinem šavove? Ako da, kada?
 • Da li će mi trebati drugi tretmani pored operacije?
 • Da li bi drugi tretmani mogli da zamene hirurgiju?